Ingredients

Carnes de diversos tipus (vedella, corder, pollastre, gallina, porc, colomí si n’hi haguera i un bon os de pernil), cigrons, creïlles, carlota, chirivía, nap, napicol, cabdell, porro, cards (‘penques del nuguet’ les millors), api, moniato i… si es disposa de ‘perots’ d’hivern, la simfonia de sabors serà completa.

Preparació

És la variant local d’un dels plats més populars d’Espanya: el bullit, que en cada regió revist característiques especials. És la ‘olla podrida’ (de ‘poderida’ o ‘poderosa’) del castellà antic que Cervantes ja refereix en el seu Quixot, posant en boca de Sancho allò de “prendrem olla podrida perquè en havent-hi tantes verdures en ella, alguna caldrà ens plaga”.

  • Es posen en remull els cigrons la nit anterior i es poden coure apart en aigua freda, sense trencar-los el bulliment.
  • En l’olla més gran que es tinga, es posen a coure les carns de vedella, corder (amb preferència la garreta) i porc (ossos, manetes, cua… i un bon tros de cansalada, si pot ser ‘salat’, millor); reservar per a més tard la de pollastre que cou més ràpidament. Afegir les verdures (excepte la creïlla que requereix menys temps) i reservar la col arrissada o cabdell, les fulles exteriors, per a la ‘pilota’.
  • Quan ja estiguen cuites les carns i verdures, afegir les creïlles (una per persona), unes botifarres de carn o de ceba i les ‘pilotes’ i deixar acabar la cocció. Es corregeix de sal i s’afigen uns brins de safrà o colorant.
    S’escorre el caldo i amb ell es couen uns fideus com a primer plat de sopa i la ‘olla’ es disposa en fonts separant les carns, les verdures, les creïlles, els cards i les pilotes perquè cadascú es vaja servint d’acord amb els seus desitjos. Ah! i no s’obliden de picar la creïlla amb un tros de cansalada perquè, encara que és una guarrería i està mal vist, diuen que és… el millor.
  • Del caldo (que segurament li sobrarà si l’olla és gran) pot fer l’endemà un arròs al forn que li farà gust… de glòria pura. O, si ho prefereix, un arròs ‘sequito’ en una ‘paella’, sofregint uns ajitos i una mica de tomaca, que estarà… de mort!

Pilotes:

  • Es preparen a part donant-li un bulliment a les fulles de col per a poder embolicar-les. La massa es fa amb menudillos d’ocell, sang del pollastre, trossets de cansalada, pa remullat i escorregut, un parell d’ous, pinyons, sal i pebre al gust o una altra espècia al gust del cuiner. Es pasta bé i es formen boles que s’emboliquen amb fulla de col i es lliguen amb fil de cuina. Per a coure-les es depositen en l’olla al final de la cocció).